Twee jaar oorlog herdacht in Mrija VIDEO

24 feb 2024

Vlaardingen – 24 februari is een een datum welke voor vele in het geheugen staat gegrift. Op deze datum begon de Russische invasie in Oekraïne. Inmiddels zijn we twee jaar verder en lijkt er nog geen einde aan deze Russische terreur te komen.

Op de dag dat deze oorlog zijn derde jaar in gaat, staat Gemeente Vlaardingen samen met de bewoners van Mrija stil bij deze gebeurtenis. Stichting Inclusia heeft rond 13:00 uur een herdenkingsceremonie georganiseerd waarbij een minuut stilte in acht werd genomen. Uit de hele wijk waren mensen naar het pleintje getrokken om stil te staan bij deze gebeurtenis. Er waren emotionele toespraken van mensen uit de wijk en een toespraak van een vertegenwoordiger van de Oekraïense ambassade. Aanwezigen konden na afloop bloemen neerleggen bij het onthulde gedenkteken. Namens Gemeente Vlaardingen was wethouder Ivana Somer-Gardenier aanwezig.

Wijk
Miljoenen mensen zijn Oekraïne inmiddels ontvlucht en een heel klein aantal van deze mensen is momenteel woonachtig in Vlaardingen. In de tijdelijke wijk ‘Mrija’ (Oekraïens voor ‘droom’) aan de zuidelijke rand van Vlaardingen wonen zo 1000 ontheemden Oekraïners tot uiterlijk medio 2026.