Commotie in Vlaardingen-Westwijk door kinderevenement

10 mrt 2023

Vlaardingen – Vrijdagmiddag 3 maart jongstleden was het dan zo ver; de eerste ‘The Hunt’. Politieagenten en boa’s van de gemeente Vlaardingen lieten kinderen rennen voor hun leven. ‘The Hunt’ is gebaseerd op onder andere de televisieserie ‘Hunted’. Dit wordt uitgezonden door AVROTROS. Mocht u niet bekend zijn met dit format dan hier een korte uitleg. In dit programma moeten gewone burgers drie weken uit handen blijven van een speciale opsporingsdienst. Het enige verschil is dat er, in het geval van 3 maart, volwassen mensen achter kinderen aanrenden.

Laten we vooropstellen dat het een goede zaak is dat de politie op een leuke en speelse manier in contact probeert te komen met de lokale jeugd en haar werk probeert te promoten. Ook is goed dat de gemeente haar handhavers laat participeren hierin. Zowel het vak van de boa’s alsmede het vak van de politie zijn toch vrij essentieel in Nederland. Toch zijn er enkele zaken die nog wel het een en ander te wensen over laten. Ondanks dat het voor de jeugd een leuk evenement is, heeft de journalistiek een waakhondfunctie. Daarom gaan we aan enkele zaken toch een artikel wijden.

Communicatie
Voordat je een mix van ruim 25 agenten en 7 buitengewoon opsporingsambtenaren door een wijk heen laat rennen is het toch wel verstandig daar vooraf iedereen over te informeren. Zeker als je ook ruim een kwartier een politiehelikopter boven de wijk laat vliegen. Dit vonden zowel Minters alsmede de politie & de gemeente blijkbaar overbodig. Het vooraf informeren van de burgers is essentieel om geen onnodige commotie in de wijk te creëren, dit is hier wel gebeurd. Vooral de oudere inwoners (welke ook geen sociale media profielen hebben) voelde zich angstig. Wij spraken een oudere vrouw en zei vertelde het volgende: ‘Ik zag allemaal agenten door de wijk rennen en dan hangt er ook nog een helikopter boven mijn huis. Dat maakte mij toch een beetje angstig, je leest tegenwoordig al genoeg gekke dingen’. Uiteraard hebben wij hier vragen over gesteld aan een woordvoerder van de politie. Deze vragen zijn verder niet inhoudelijk beantwoord, oftewel de woordvoerder voert liever niet het woord.

Gevaarlijke situaties
Naast de gebrekkige communicatie zijn er ook genoeg gevaarlijke situaties gecreëerd, uiteraard niet met kwade opzet maar ze waren er wel. Omstanders maakte bij ons melding van dienstvoertuigen die ‘over stoepen scheurden’ en politiemotoren ‘die over grasvelden croste’.  Het zijn niet onze woorden maar slechts enkele citaten. Wij hebben aan de politie vragen gesteld hierover, maar kregen slecht een PR-verhaaltje terug in de mail.

Hiernaast zijn er jonge kinderen blind doorgaande 50km/u wegen overgestoken terwijl daar nietsvermoedende automobilisten reden. Ook hier zijn vragen over gesteld aan de persvoorlichting. U raadt het inmiddels vermoedelijk al maar ook deze vragen zijn professioneel ontweken en niet beantwoord.

Ook is er tenminste 1 kind in een sloot gesprongen om aan de politie te ontkomen. Met het koude water ligt onderkoeling op de loer. Je zou dan ook verwachten dat er werd ingegrepen, echter waren Minters en de politie drukker met het maken van promotiefoto’s.

Politiehelikopter
Zoals hierboven al even benoemd is er dus ook een politiehelikopter ingezet. De politiewoordvoerder kon hierover het volgende kwijt: ‘Een politiehelikopter vloog die avond (moet middag zijn, red.) in de buurt en kon zelfs even deelnemen aan ‘de jacht’, wat het extra realistisch en spannend maakte.’. U leest het goed; een politiehelikopter inzetten als puur amusementsmiddel om het spannend te maken en zodoende dus onbedoeld paniek in een woonwijk te veroorzaken, dat lijkt ons niet de bedoeling.

Reactie politie
Wij hadden een stuk of 40 vragen gesteld aan de politie. Wij zijn zeer teleurgesteld in het feit dat de politie slechts 1 vraag heeft beantwoord. De politie heeft een mooi positief stukje geschreven over hoe succesvol het allemaal wel niet was en hoe positief iedereen reageerde. Toch bijzonder dat alle positieve signalen bij de politie binnenkomen en de negatieve signalen bij ons. Ook vinden we het jammer dat de politie zich niet druk lijkt te maken over de door ons naar voren gebrachte punten.

Wel laat de politie weten dat het reguliere politiewerk niet werd beïnvloed, wat uiteraard positief is om te lezen. Ook gemeente Vlaardingen geeft aan dat er nog andere boa’s in dienst waren die bezig waren met de reguliere werkzaamheden. Beide partijen geven aan dat dit evenement voor herhaling vatbaar is.