Aanhoudingen voor handel in valse certificaten

12 nov 2021

Regio – Het Regionaal Financieel Team (RFT) heeft op 3 november een 29-jarige man uit Rotterdam aangehouden en op 10 november een 29-jarige man uit Schiedam. Het tweetal wordt verdacht van valsheid in geschrift en witwassen. Het vermoeden bestaat dat zij valselijk diploma’s maakten en verkochten aan klanten zonder dat er daadwerkelijk een examen of test had plaatsgevonden. Het ging om veiligheidsdiploma’s in de bouw, kraanmachine- en Covid-certificaten. Bij doorzoekingen in twee woningen en een bedrijfspand in Rotterdam en Schiedam zijn fysieke en digitale bewijsmiddelen in beslag genomen. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en de voorlopige hechtenis is verlengd met 14 dagen

Volgens het RFT zou het hoofdzakelijk gaan om fraude met de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA) diploma’s. Met een VCA-diploma mag een bouwplaats met verhoogd risico worden betreden. Om in bezit te komen van zo’n diploma moet een examen worden afgelegd. In het strafrechtelijk onderzoek zijn de Duitse varianten van de VCA-diploma’s, de zogeheten SCC-certificaten gevonden. De afkorting van SCC staat voor Sicherheits Certifikat Contraktoren.

Vermoedelijk wilden de kopers met de valse diploma’s toegang krijgen tot een haventerrein om een illegale lading van verdovende middelen uit containers te halen.

De mannen boden vermoedelijk naast de veiligheidsdiploma’s ook heftruck-, graafmachine- en kraanmachinecertifcaten en coronasneltesten of coranatesten met een wereldwijd reisdocument aan. Wederom zonder afname van een echte test. Afnemers van deze certificaten konden op deze wijze reizen met een negatief testresultaat en zo een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Een belangrijke vereiste in de haven is een veilige omgeving. Dit ziet enerzijds op een legale goederenstroom en anderzijds op een veilige, gezond en milieuvriendelijke werkomgeving om de werkongevallen te verminderen. Iemand die een vals of vervalst VCA-diploma heeft, of de valse/vervalste versie uit Duitsland of Frankrijk, pretendeert kennis te hebben van het veilig uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Door het valselijk opmaken en verkopen van VCA-diploma’s, zonder dat hier examen voor wordt gedaan, wordt het karakter van een onveilige haven versterkt en wordt het risico op werkongevallen vergroot.

Bron: www.fiod.nl