Volkstuinders eisen duidelijkheid van gemeente Vlaardingen

26 jun 2021

VLAARDINGEN – Met borden en spandoeken trok een groep mensen zaterdagmiddag rond half één al wandelend naar Het Oude Stadhuis in Vlaardingen. Niet omdat het weer zo lekker was maar omdat de toekomst van het volkstuinencomplex Moerman uiterst onzeker is geworden vanwege eventuele bouwplannen die de gemeente Vlaardingen momenteel onderzoekt.

Het groene terrein langs de Marathonweg staat namelijk op de lijst om eventueel plaats te maken voor woningbouw. “Het volkstuincomplex Moerman is een belangrijke groene long van de Westwijk. Het draagt bij aan de biodiversiteit, biologische voedselproductie uit eigen omgeving en natuureducatie. Daarnaast is het een belangrijke voorziening voor Vlaardingers met alleen maar een balkonnetje en ook voor senioren die actief willen blijven.” aldus SP Vlaardingen. De wachtlijsten bij Vlaardingse volkstuinverenigingen zijn lang, heel lang. Dit laat zien dat er een grote behoefte aan volkstuinen is onder de Vlaardingse burgers. Het volkstuincomplex Moerman telt momenteel 87 tuinen, welke allemaal in gebruik zijn. Als deze tuinen verdwijnen wordt de druk op deze wachtlijsten dus alleen maar groter.

Niet alleen voor Vlaardingers met een balkonnetje en senioren is dit volkstuincomplex belangrijk. Het naastgelegen revalidatiecentrum ‘Marnix’ van de Argos Zorggroep maakt ook gebruik van het volkstuincomplex. Veel bewoners van het revalidatiecentrum maken een wandeling door het complex heen. “Ze zijn onze buren en deze afstand kunnen de bewoners net te voet afleggen.” verteld een van de leden van de vereniging. “Ze komen dan altijd even kijken en een praatje maken” vervolgd ze.

Onzekerheid
Volkstuincomplex Moerman en haar vereniging zijn al ruim 30 jaar actief op het terrein tussen de Arij Koplaan en de Marathonweg. De laatste aantal maanden is er veel onduidelijkheid over het voortbestaan van de locatie. De gemeente had eerst toegezegd in januari dit jaar hier meer duidelijkheid over te geven. Dit werd echter doorgeschoven naar de zomerperiode van dit jaar. “Dat hebben we inmiddels ook gehaald en nog steeds weten we nog niet waar we aan toe zijn.” aldus Hans Warnaar, secretaris van het bestuur. “Sommige leden van ons willen bijvoorbeeld een kas of een huisje neerzetten. Maar als je dan vervolgens een jaar of twee later weg moet dan is dat natuurlijk de investering niet meer waard. Dat is heel vervelend voor een vereniging.” vervolgt Warnaar. De Vereniging van Volkstuinders ‘Dr. Moerman’ heeft een huurcontract tot eind januari 2023. Hans Warnaar was in de veronderstelling dat een verlenging van het contract met een periode van tien tot vijftien jaar mogelijk zou zijn, dit is nu allesbehalve zeker.

Wandeling
Onder toeziend oog van de politie vertrok de stoet vanaf het terrein aan de Arij Koplaan. Via de Industrieweg en de Maassluissedijk kwam de stoet uit op Markt. Wethouder Bart de Leede van GroenLinks stond bij ingang van Het Oude Stadhuis aan de Markt ‘de protestwandelaars’ op te wachten. De wethouder heeft een mand met natuurproducten van eigen kweek en een brief in ontvangst mogen nemen van de tuinders. Tevens is aan de wethouder gevraagd om een definitieve streep te zetten door de eventuele bouwplannen op deze locatie. Of hier ook daadwerkelijk gehoor aan gegeven gaat worden is uiteraard nog even afwachten. Momenteel loopt er een onderzoek naar de haalbaarheid van de bouwplannen, de resultaten van dit onderzoek zouden in oktober dit jaar bekend moeten worden.