Agent krijgt tik op de vingers na Instagram verhaal

23 sep 2023

Vlaardingen – Het controleren van de overheid is een van de kerntaken van een journalist. Toen wij het onderstaande Instagram verhaal zagen, konden we niet anders dan daar vragen over stellen.

Donderdagochtend 21 september reed een automobilist met zijn auto op de Maassluissedijk in Vlaardingen. Door onbekende reden belandde de automobilist met zijn of haar auto onderaan de dijk in een sloot. Naast de politie kwam ook een ambulance ter plaatse. Dit is niet de eerste automobilist die onderaan de dijk belandt en dat viel de politie ook op. Naast het benoemen van dit feit vond een agent van het basisteam Waterweg het ook nodig een nogal bijzondere vermelding te plaatsen naar het account van ANWB Rijopleiding.

De overheid is er voor de burger. Het politieapparaat is gewoon een onderdeel van dezelfde overheid en is er dus ook voor u. Stel u heeft net uw auto total-loss zien worden, diezelfde auto heeft u gekocht van uw zuurverdiende centen. De kans is tegenwoordig groot dat u foto’s van uw ongeval tegenkomt op bijvoorbeeld onze website. Dit wordt niet altijd even gewaardeerd maar we leven nou eenmaal in een vrij land. Ook de politie doet regelmatig foto’s posten van hun werk. Het enige verschil is echter dat wij dit doen omdat dit een van onze kerntaken is, namelijk het informeren van burgers. De politie heeft deze kerntaak niet in haar functiepakket. Waar u van een journalist dus kan verwachten dat hij of zij zich aan de feiten houdt en geen spottende berichten maakt, kan u dat van een politieagent niet. Ondanks dat mogen we wel kleurloze berichtgeving van de politie verwachten. Dan is het taggen van dit account natuurlijk niet wenselijk en kan ook negatief overkomen op de direct betrokken personen waarover deze post gaat. Om nog maar te zwijgen over de discussie die je kan voeren omtrent het al dan niet voldoen van deze post aan de wpg.

Reactie politie
Zoals dat hoort hebben wij ook een reactie gevraagd aan de politie. Een woordvoerder van de regio Rotterdam laat in een schriftelijke reactie het volgende los over deze kwestie: ‘De post is inmiddels aangepast en met de maker van de post is gesproken over de tag. Het is belangrijk dat wij in onze post altijd zo objectief mogelijk zijn en zonder oordeel berichtgeven. Dan is zo’n tag niet handig.‘. Onze vragen over deze post zijn overigens niet beantwoord maar dat hadden we al verwacht. Het is inderdaad niet handig om een slachtoffer van een ongeval op deze manier te schofferen. Zeker niet als je als politie zijnde op je eigen website neerzet dat een van je kernwaarden ‘verbinden’ is.