Gemeente Vlaardingen start ‘Meld een Vermoeden’ campagne

24 mei 2023

Burgemeester Bert Wijbenga gaf vandaag het startsein voor de campagne Meld een Vermoeden. Uit onderzoek blijkt dat de inwoners in Vlaardingen wel eens een verdachte situatie zien van drugshandel of onbetrouwbare bedrijven, maar dit niet altijd melden. Door angst of omdat inwoners niet weten hoe ze dit gemakkelijk (anoniem) kunnen melden. Met de campagne wil de gemeente het bewustzijn en de meldingsbereidheid vergroten, zodat we samen voor een veilig Vlaardingen kunnen zorgen.

Als criminelen misbruik maken van legale bedrijven of diensten voor illegale activiteiten, spreken we van ondermijnende criminaliteit. Ondermijning kun je overal in de stad tegenkomen: bijvoorbeeld een winkel of restaurant waar je nooit een klant naar binnen ziet gaan. Een dergelijke winkel kan dan gebruikt worden voor het witwassen van geld. Of een verhuurd appartement met afgeplakte ramen. Daar kan zomaar ineens een hennepkwekerij achter schuilgaan.

Ondermijning heeft grote negatieve gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad. Om deze criminaliteit aan te pakken en de veiligheid in de wijken te verbeteren heeft de gemeente juist ook de inbreng van inwoners nodig. Het is belangrijk dat inwoners (anoniem) melding doen van situaties die niet kloppen of als iemand het vermoeden heeft dat er zich criminele activiteiten afspelen.

Tekst: Gemeente Vlaardingen