Agent die PV verzon wordt vervolgd voor meineed

17 mei 2023

Rotterdam – Een 37-jarige agent moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden omdat hij bijna 3 jaar geleden een proces-verbaal (PV) bewust zou hebben verzonnen.

Het voorval

Wij nemen u even mee terug naar 19 juni 2020. De politie komt ter plaatse bij een garagebedrijf aan de Persoonshaven in Rotterdam. Hier zouden zij op de openbare weg een 41-jarige Rotterdammer preventief willen fouilleren. Volgens het gelogen proces-verbaal zou de 41-jarige Rotterdammer zich hierbij hebben verzet door zich agressief te gedragen. Hij zou zich hebben losgerukt en tevens een politieman hebben vastgepakt. Best knap als je bedenkt dat de 41-jarige Rotterdammer destijds één hand in het gips en een mitella had. De politieagent zou zich vervolgens genoodzaakt hebben gevoeld om een kopstoot uit te delen aan de Rotterdammer.

PV

De Rotterdammer had overigens, gelukkig voor hem, camerabeelden van dit incident. Deze camerabeelden zijn echter, door een wel hele toevallig fout, nooit aan het dossier toegevoegd. Het bewust bij elkaar gelogen PV wel. Uiteraard is dit een zeer ernstige zaak, deze ambtsedig opgemaakte proces-verbalen dienen in strafzaken als hard bewijs. Een rechter is namelijk voor de waarheidsvinding afhankelijk van (onder andere) de proces-verbalen die politieagenten opstellen. De PV’S worden ambtsedig opgemaakt wat dus betekend dat een politieagent altijd eerder wordt geloofd dan de normale burger. Een agent kan namelijk worden gestraft als hij liegt in de PV’S, dus waarom zou hij/zij dat dan doen? Dat het weldegelijk gebeurd blijkt maar weer eens goed.

De politie eenheid Rotterdam heeft nog steeds een bord voor hun hoofd en reageert met een niet veranderd standpunt: “Er was en is geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van de collega of daarin kwade opzet te vermoeden.” melden zij aan regiozender Rijnmond.

De politierechter oordeelde enkele maanden geleden al over de geloofwaardigheid van dit PV en zei er het volgende over: “De enige conclusie die naar het oordeel van de politierechter getrokken kan worden is dat de verbalisanten (delen van) dit proces-verbaal doelbewust in strijd met de waarheid hebben opgemaakt.”. Gelukkig denkt de rechter daar hetzelfde over en gaat de agent vervolgen voor meineed.

Boete

De agent kreeg eerder al een boete van €250,- voor deze bizarre mishandeling die hij pleegde op een compleet onschuldige burger. Cruciaal waren hierin de camerabeelden die de Rotterdammer dus zelf aan de rechter moest tonen. Deze boete werd door de Rechtbank in Rotterdam opgelegd. Een rechter in Den Haag gaat kijken naar het strafbare feit van meineed.

Zo ziet u maar weer: Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.