Nieuwe rijbaanscheiding doet wenkbrauwen fronsen

21 mei 2022

Vlaardingen – Wie wel eens in de Westwijk rijdt kan het vast niet ontgaan zijn, de Floris de Vijfdelaan heeft tegenwoordig een verhoogde rijbaanscheiding. En deze valt niet bij iedereen in de smaak.

Maatregelen voor veiligere weg
De Floris de Vijfdelaan staat al jaren bekend als een racebaan, zeker in de nachtelijke uren. Het was een doorn in het oog voor vele omwonenden die de weg onveilig vonden. Gemeente Vlaardingen kreeg deze klachten voorgeschoteld en besloot vervolgens met meerdere maatregelen de verkeerssituatie te verbeteren. Een van deze maatregelen is dus deze aanzienlijk hoge rijbaanscheiding, maar hier blijft het niet bij. Na vragen van Blauwnieuws aan de gemeente Vlaardingen lieten zij het volgende schriftelijk weten: ‘Ook is het lastig voor voetgangers om de Floris de Vijfdelaan veilig over te steken. (…) Als maatregel tegen de onveilige situatie wordt een verhoogde rijbaanscheiding en een verhoogde oversteekplaats gerealiseerd.’.

Voor de verhoogde oversteekplaats zijn ook enkele parkeerhavens verwijderd. ‘Vanuit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk dat automobilisten goed zicht hebben op de voetgangersoversteek. Omdat geparkeerde auto’s dit zicht kunnen belemmeren, moeten de vakken in de nabijheid van de oversteek worden verwijderd.’ aldus gemeente Vlaardingen.

Reacties zijn verschillend
Dat je nooit iedereen tevreden kan houden is natuurlijk een feit, zo ook in dit geval. Veel omwonenden zijn blij dat er eindelijk iets gedaan wordt aan het probleem. ‘Ik vraag me wel af of dit nu de goede oplossing is’ verklaard een wandelaar die net zijn hond aan het uitlaten is. ‘Als er nu iemand tussen de geparkeerde auto’s vandaan komt, dan is uitwijken bijna onmogelijk door deze rand (verhoogde rijbaanscheiding, red.). (…) Ook kan je niet meer een U-bocht maken als je de wijk uit wilt terwijl je wijk-in geparkeerd stond. Dit doen ze nu bij dat kruispunt (Jacoba van Beierenstraat, red.) en dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling. Desondanks ben ik wel blij dat onze zorgen serieus genomen worden.’ verklaard hij verder.

Als de gemeente gevraagd wordt naar deze zorgen geven zij aan zich niet te herkennen in deze kritiek: ‘De gemeente heeft geen signalen ontvangen van onrust.’. Verder verklaard de gemeente: ‘Het aanbrengen van zowel de verhoogde rijbaanscheiding en voetganger oversteek (op een plateau) zal bijdragen aan een veiliger Floris de Vijfdelaan. De doorstroming zal enigszins afnemen maar dat zal geen onveilige situaties creëren. Met deze maatregelen wordt de verkeersveiligheid significant verbeterd, terwijl de afname van de doorstroming gering zal zijn.’. De verhoogde rijbaanscheiding zal op een later moment nog wit geverfd worden.

De totale kosten voor dit project worden geraamd op ca. €52.750,-. De gemeente hoeft hier echter maar een klein deel zelf van op te hoesten. 90% van de kosten worden namelijk gedekt uit verschillende verkeersveiligheidspotjes, respectievelijk 50% vanuit het Rijk en 40% vanuit Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).