Drie woningen bestuurlijk gesloten na aanslagen Rotterdam-West

25 feb 2022

Rotterdam – In het weekend van 5 en 6 februari werden drie woningen in Rotterdam-West belaagd met explosieven en kogels. Bij een van die aanslagen liep een aanwezige in de woning ernstige verwondingen op. In het grote onderzoek dat werd opgestart kwam informatie naar voren met een mogelijke dreiging op drie andere adressen. Uit voorzorg voor bewoners en omwonenden zijn de drie woningen vrijdagmiddag 25 februari bestuurlijk gesloten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag veroorzaakte een explosief rond 4.00 uur grote schade aan een bedrijfspand aan de Jan Luykenstraat in Rotterdam. De bovenburen en de mensen die ernaast wonen bleven ongedeerd. Dat gold niet voor een 30-jarige man die in de nacht van zaterdag op zondag een van de aanwezigen was in de woning aan het Piet Paaltjensplein, ook in Rotterdam. Rond 2.20 uur werd daar een zwaar explosief naar binnen gegooid welke tot ontploffing kwam. De man raakte gewond, maar was na behandeling gelukkig weer goed aanspreekbaar. Twee anderen aanwezigen, onder wie een jong kind, konden de woning heelhuids verlaten.

Vrijwel gelijktijdig met deze explosie werd een woning vlakbij aan de Jan Kobellstraat in Rotterdam onder vuur genomen. De kogelgaten zaten in de ruit en de muur, de bewoner kwam met de schrik vrij.

Onderzoek in volle gang
Er werd direct een groot onderzoek gestart naar de incidenten en de personen die daar achter konden zitten. Tegelijkertijd was er oog voor de bewoners van de wijk en werden samen met de gemeente maatregelen genomen om de veiligheid in de wijk te vergroten, zoals het plaatsen van mobiele camera’s en extra politietoezicht. Het onderzoek is nog altijd in volle gang. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Zorg voor bewoners
In het onderzoek kwam informatie naar voren dat er een mogelijke dreiging was naar nog twee adressen in Rotterdam-West en een in Capelle aan den IJssel. De rechercheurs zijn daarover in gesprek gegaan met de bewoners van die panden. De burgemeesters van Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben uit zorg voor hen, maar ook voor de omwonenden besloten dat het veiliger is om de woningen per direct bestuurlijk te sluiten. Dat is voorlopig voor vier weken, waarin niemand de woning in of uit mag. Na deze termijn zal opnieuw gekeken worden naar het risicobeeld.

Tekst: www.politie.nl
Foto’s: Archief